Danmark vinder frem på vores mange dygtige bryggerier
Øl er et kulturprodukt og nydelsesmiddel med et relativt lavt indhold af alkohol. Branchen har i de senere år oplevet en sand ølrevolution. Iværksættere har på få år har skabt adskillige nye mikrobryggerier og mange nye job i Danmark og har gjort Danmark til et af de EU-lande med flest bryggerier i forhold til indbyggertallet. Læs både om de store og små byggerier her.
Danmarks store bryggeri
Danmark har en del at byde på internationalt, når det kommer til vores ølproduktion.
Når snakken falder på danske bryggerier, kommer vi ikke uden om den verdenskendte øl gigant Carlsberg A/S. Det danske bryggeri blev grundlagt af Jacob Jacobsen i 1835. Drevet af en stor passion for øl og en næsegrus interesse for naturvidenskab begyndte den danske brygger en lang rejse for at forbedre kvaliteten af sin øl bryg og fandt i sin higen, opskriften på den perfekte gæring.
Men er det kun Carlsberg, der kan bryste sig af at være verdenskendt for sin ølbrygning?
Små danske bryggerier
Iværksættere har på få år har skabt adskillige nye mikrobryggerier og mange nye job i Danmark og har gjort Danmark til et af de EU-lande med flest bryggerier i forhold til indbyggertallet. I 2000 var der 12 bryggerier i Danmark. Nu brygges der øl på 216 bryggerier landet over.
Ikke nok med vores store internationale bryggerier, vi har også men masse mindre placeret rundt om i Danmark. Vi elsker lokalt producerede råvarer og produkter! Der ses en tydelig fremgang i
Herhjemme har vi i dag over 100 bryggerier, der spænder lige fra fantombryggere til kontraktbryggere, og helt uden for opgørelsens rækkevidde tæller de hundredvis af øl entusiaster, der brygger deres eget øl i kældre og garager landet over. Med andre ord er vi vilde med øl i Danmark, og her lister vi 10 danske bryggerier, der helt klart er et besøg værd.
Bæredygtig og ansvarlig vækst
Branchen er bevist om, at denne vækst skal ske med tanke for danskernes sundhed, med respekt for miljømæssig bæredygtighed og med omsorg for medarbejdernes arbejdsmiljø. Bryggerierne og tapperierne udgør en af de brancher, der er kommet længst med cirkulær økonomi. Mest klassisk er øl- og sodavandskassen, genbrugsflasken og fustagen til fadølsanlægget, der genbruges og cirkulerer i 10-30 år.
Men de danske bryggerier og tapperier har i årevis arbejdet med at reducere deres energi- og vandforbrug, og de har allerede en meget cirkulær forretningsmodel, hvor stort set intet materiale går til spilde ved produktionen.
Derfor har Bryggeriforeningen opsat nogle ambitioner for 2030:
– Intet uansvarligt forbrug af branchens produkter
– Al produktion skal være 100% CO2-nautral
– Alle emballager skal være cirkulære
– Forbruget af vand, råvarer og materialer skal reduceres
– ingen medarbejdere rammes af arbejdsulykker eller arbejdsbetingede lidelser